Panem et Circenses, oftewel Brood en Spelen. Lang geleden deden onze griekse voorouders al aan Ludi, oftewel spelletjes. Spelletjes waarmee geld gewonnen of verloren kon worden en spelletjes alleen ter vermaak. Fruitautomaten en flipperkasten zijn slechts twee voorbeelden van onze hedendaagse spelletjes. Maar wel hele bekende voorbeelden!  Want wie heeft er nou nooit eens voor zo'n flipperkast gestaan, vol met lampjes, om te proberen zo veel mogelijk punten te scoren door het balletje zo lang mogelijk in het spel te houden. Ook de fruitautomaat is een zeer bekende. Na een inzet  het geluk beproeven, door te proberen gelijke soorten fruit op n lijn te krijgen om zo veel meer geld terug te winnen. Zowel de flipperkast als de fruitautomaat hebben hoogtijdagen gekend in de jaren 80.

De flipperkast heeft het in de jaren 90 steeds moeilijker gekregen en moest het in horecagelegenheden steeds vaker afleggen tegen fruitautomaten die minder ruimte innamen en doorgaans meer geld opbrachten. Ook het benodigde intensieve onderhoud aan een flipperkast heeft de flipperbranche geen goed gedaan en in 2001 heeft dan ook de laatste grote flipperkastfabrikant Williams de produktie gestaakt. Erg leuk is het, dat het veel kleinere bedrijf Stern als enige nog steeds flipperkasten produceert. Ook lijkt de flipperkast weer iets aan terrein te winnen en duikt hij zo af en toe weer op in de horeca. De hoogtijdagen van de fruitautomaat hebben geduurd tot ver in de jaren negentig. Grote keerpunt was de wijziging in de regelgeving, die gelijktijdig met de invoering van de Euro begin 2002 is ingevoerd, waardoor de meeste fruitautomaten werden verboden en de nieuwe een veel minder aantrekkelijk spel hebben gekregen..

Dat er meer liefhebbers zijn van de flipperkast bewijst wel het bestaan van een landelijke flippervereniging met zeer veel leden en met als ere-lid Gerrit Zalm. De verening heeft een eigen verenigingsblad, organiseert wedstrijden en er zijn regionale steunpunten waar vaak geflipperd kan worden. Op de flipperzolder in Castricum staan momenteel de echte krakers van eind jaren 80: Flipperkasten Cyclone, Whirlwind en the Flintstones. Ook staan hier de typische jaren 80 fruitautomaten met die spannende extra spelletjes in de bovenruit: Topshot, Goldrun, TopDeck en Twentyone.

<Klik hier voor de flipperactie voor Hati 30 januari 2010>

<Klik hier voor de flipperactie voor Azi in 2005>

Zie hier interne en externe links naar interessante websites:

                                                                                           

 

               

http://pinball.pagina.nl  flipperkast startpagina

http://www.nfvpinball.nl/ Nederlandse flipper vereniging

http://www.ipdb.org/  de internet flipperkast database

http://www.topshop-automaten.nl/ site van grote winkel in Beverwijk van flipperkasten, gokkasten, fruitautomaten, bandieten, voetbaltafels, etc

http://bayareaamusements.com/ & http://www.pinled.com/ & http://www.marcospec.com/ & http://www.pinballuniverse.com/ voor flipperkastonderdelen.

http://www.cherrygames.nl/ & http://www.fruity.nl/ site met ammusement automaten waarop online gespeeld kan worden

De laatste twee sites zijn erg mooi gemaakt. Wel is het twijfelachtig of het werkelijk inzetten van geld, via een betaald telefoonnummer, wettelijk is toegestaan.

<terug>