MirkoNet

MirkoNet MAME

MirkoNet

Wie wilde dat nou vroeger niet: bij het langslopen van een speelhal even naar binnen waar al die lampjes en geluidjes op je opwachtten. Of op de camping kijken naar al die spelletjes, dorstig naar muntjes. Vele zullen zich nog die grote rode Ferrari kunnen herinneren, waarin je letterlijk kon plaatsnemen achter het stuur. Na inworp van een gulden begon de race. Eerst de radiozender kiezen, uit één van die drie flitsende tunetjes, waarna het aftellen begon. Na het startsein met piepende banden wegscheuren om vervolgens met een snelheid van zo'n 250 km per uur de wind door de haren van de blonde vrouw naast je te laten wapperen. Wel uitkijken voor de auto's en vrachtauto's op de weg. En voor sommige scherpe bochten, want als je uit de bocht vloog schudde de complete auto letterlijk mee. 

Het gaat hier over het spel 'Outrun'. Het beroemde racespel van Sega. Andere voorbeelden van die bekende arcade spelletjes uit de jaren 80 waren IKari Warriors, Crazy Kong, en natuurlijk Packman. Opvallend was dat de spelletjes in de automaat altijd net even mooier waren dan die op de home computer thuis. Ook commercieel vaak goed bedacht, Ikari warriors kon heel wat guldens slikken als er telkens weer de mogelijkheid was nieuwe levens bij te kopen. De spelletjes zijn tegenwoordig veel mooier geworden, het echte Arcade gevoel is toch alleen voorbehouden aan het spelen van die oude classics.

 Gelukkig zijn er meer mensen gevoelig voor deze Arcade nostalgie en zijn vele van de originele spel-roms (spel software) gecopieerd. Enkele programmeurs hebben hier een extra stuk software voor geschreven wat de mogelijkheid biedt de oude roms op de PC thuis te laten draaien om zo de nostalgie te laten herleven. De zogenaamde Multiple Arcade Machine Emulator.Het woord "Emulator" is belangrijk want het betreft hier dus geen "Simulator"; het werkelijke spel wordt echt gespeeld! Dit stukje 'open source' software mag vrij worden gedistribueerd en de laatste versies zijn te vinden op de pagina's welke onder mame-links staan. Ook is er een versie op deze site te downloaden: mame067b.zip Deze werkt goed onder Windows 95/98/Me, Windows NT 4.0, Windows 2000 of XP. Voor windows 95 en 98 is tevens Direct X version 3.0 of hoger nodig. De zip file dient alleen uitgepakt te worden, er is verder geen installatie nodig

 

 

Voor de spelroms ligt de distributie wat anders. Hier rusten vaak nog steeds copyrights op en daarom mogen ze niet zomaar verspreid worden. Toch zijn ze op veel sites wel te vinden en ook zijn er op file-share programma's zoals Edonkey complete images met roms te vinden. Voor de liefhebber zijn er op deze site ook enkele oude roms te downloaden van mijn favoriete classics. De zip files dienen simpelweg in de roms directory te worden gezet van de Emulator. Let even op packman.zip; deze dient wel eerst unzipped te worden. De twee zip files hierin moeten beiden in de roms directory worden gezet om dit spel te kunnen spelen. Kijk voor verdere informatie in de readme files van de Emulator.

MAME emulator download
MAME roms download
MAME links

<MirkoNet home>