Het Wassende Water (1986)

Gieljan Beijen is een stuurse, zwijgzame jongeman, die in opstand komt tegen zijn protestantse opvoeding. Eerst gehoorzaamt hij nog aan de strenge stem van zijn moeder, boerin Thera. Hij laat zijn grote liefde Nelia in de steek en trouwt met de stille, rijke boerendochter Aaigie, terwijl hij niet van haar houdt. Als Aaigie sterft in haar eerste kraambed, verkoopt hij uit onvrede en verdriet al zijn bezit. Gieljan vertrekt, maar keert terug op het moment dat een watersnood dreigt.

De achtdelige serie Het Wassende Water brak in 1986 met 6 miljoen kijkers alle Nederlandse kijkcijferrecords. De serie speelt zich af in de Lopikerwaard anno 1900, waar de welgestelde boerenfamilie Beijen de hoeve 'Watersnoodt' beheert. Het leven is vol regelmaat, maar op de achtergrond is er altijd het grote gevaar van overstromingen. Daarbij zijn de angst voor het onbekende en de dreigende toorn van God voortdurend voelbaar. De dominee kan het niet voldoende benadrukken: "De straf zal komen en de dijken zullen breken." Dat laatste blijkt geen loos dreigement...
Een fantatische serie, opgenomen op film, waarbij niet kijkcijfers de drijfveer waren voor de makers, maar een mooi stukje nederlands drama. Geen studiowerk, maar opnames op locatie, waarbij op de set niet op een dubbeltje werd gekeken. Let op de mooie, lange dialogen tussen Gieljan en zijn moeder Thera, die de serie niet snel maken, maar wel tot een dramatisch meesterwerk.
<Inmiddels verkrijgbaar in een mooie 3 DVD box inclusief documentaire van Herman de Man >

Cast:
Bram van Erkel .... regie
Herman de Man .... Auteur
Peter van Gestel .... Scenario
Thom Hoffman .... Gieljan Beijen
Kitty Courbois .... Boerin Thera
Sjoerd Pleijsier .... Jan van Gorkom
Hans Dagelet .... Jaap de Pauw
Guusje Eybers .... Annelies Blok
Joost Prinsen .... Knecht Janus


                  

 

 

<Videofragment Het Wassende Water >
<Screenshots van Het Wassende Water >
<Artikel NCRV gids herhaling 2009 >
<Veel meer achtergrondinformatie TV-serie >
<Veel meer achtergrondinformatie Herman de Man >
<Informatie Wassende Water fietsroute door de Lopikerwaard >